Som FN firar ”kvinnor i rymden” under World Space Week (okt. 4-10), Indisk, Amerikansk astronaut Sirisha Bandla har gått rådgivande styrelse av Kalpana Chawla Projekt för Innovation, Entrepreneurism och Utrymme för Studier.

Den Kalpana Chawla projektet vid International Space University har inrättats för att hedra Karnal, Indien, född Dr Kalpana Chawla, den första kvinna av Indiskt härkomst för att gå till rymden, som dog i Rymdfärjan Columbia-katastrofen i 2003.

Projektet är inriktat på att utveckla starka tekniska och ledarskapskvaliteter med begåvade indiska kvinnor.

”Jag är hedrad över att gå med i styrelsen för Kalpana Chawla-projektet. Dr Kalpana Chawla var inte bara en bra inspiration för mig, men också för miljontals andra unga indiska kvinnor och tjejer”, sade Bandla i ett ISU-Pressmeddelande.

”Årets FN World Space Week är särskilt relevant eftersom det firar vikten av kvinnor i rymden”, tillade Bandla som flög på Virgin Galactic Unity 22 uppdrag att bli den andra Indien födda kvinnan att gå till rymden.

Född i Guntur, Indien, Bandla flyttade till USA, där hon så småningom deltog university och utexaminerades med en BS i Aeronautical/astronautik från Purdue University och en MBA från George Washington University.

Hon är Vice vd för statliga angelägenheter och forskningsverksamhet för Virgin Galactic, där hon har arbetat sedan 2015.

Bandla tillkännagav också examen av fem bästa forskare från 2021 Space Studies Program (SSP) på ISU. De är:

Richal Abhang: Richal arbetar som maskinteknisk student där hennes uppgift är att designa och tillverka prototyper inklusive seismiska vibrationsisolering och dämpningssystem.

Den innehåller matematisk modellering, CAD, FEA, tillverkning och experiment. Hon är mer benägen för tekniska aspekter av arbete och studier. En forskare som har praktisk arbete och räknar fysik och vätskemekanik bland sina favoritämnen.

Sucheshna Patil, En Ingenjör, Patil har en Masters & civilingenjör i Bioteknik Graden med erfarenhet på välrenommerade Forskningsinstitut som MD Anderson Cancer Center, Metodistkyrkan Research Institute, TTU Centrum för Bioteknik & Genomik med fokus på Molekylär biologi, Stamceller kultur, Kloning, Protein expression, Antikroppar Validering & Optimering, IHC, och Multiplex OM.

Dr Saswati Das: Das är en MD biokemist från Indien. Som medicinsk specialist övervakar hon en bred portfölj av kemisk patologidiagnostik, molekylär medicin och kvalitetshantering.

Förutom sin roll som specialist har hon spjutit covid-19-svarsinsatser genom att förespråka utvecklingen av evidensinformerad teststrategi, delta i webinars som ämnesexpert och kapacitetsuppbyggnad genom att utbilda laboratoriepersonal.

Hon avslutade sin kandidatexamen i medicin och kirurgi och hennes doktorsexamen i medicin från University of Delhi.

Därefter utbildade hon sig i Memorial Sloan Kettering Hospital, New York, USA, och Royal Free Hospital, NHS i STORBRITANNIEN som en internationell kollega. Hon har författat många publikationer om hälso-och kvalitetssäkring, CAD, biomarkörer och COVID-19.

Hennes forskningsintressen är Hjärtbiokemi, Prenatal Screening, neonatal screening, Strålningsbiokemi, rymdmedicin, Näringsbiokemi, Multi-Omics och riskhantering.

Monica Ekal: En Doktorand vid Instituto Superior Técnico i Lissabon, Portugal, Ekal är att forska dynamisk osäkerhet minskning för på bana gratis-flyer verksamhet. Utbildad i robotuppskattning, banplanering och kontroll, hon har fem års erfarenhet av att designa algoritmer för flyg-och rymdrobotar, inklusive på EPFL (Lausanne) och MIT (Boston).

Hennes arbete har testats på NASA: s Astrobee robotic plattform ombord på den internationella rymdstationen.

Dr. Garima Patel: en Senior sjukgymnast med 8 + års klinisk erfarenhet av neurologisk rehabilitering, Patel är grundare chef för Movement Inspirant Pvt.Ltd. och för närvarande involverad i forskning i samband med funktionell återhämtning efter ryggmärgsskada och stroke.

Hennes forskningsintressen inkluderar också effekter av förändrad gravitation på människokroppen, träningsmotåtgärder och kvinnors hälsa i rymden. Hon är en alumn AIIPMR och SVNIRTAR (pioneer institut för sjukgymnastik i Indien).

Sedan 2017 har Dr. KC-forskare finansierat unga indiska talangkvinnor för att delta i ISU. Det har hittills varit totalt 16 KC-forskare.

Målet är att locka begåvade indiska kvinnor som är doktorander med bakgrund inom vetenskap, medicin, material, konst, politik, Företagsledning, satellitteknik och andra rymdrelaterade fokusområden, som också delar Dr.Chawlas osjälviska och passionerade strävan efter utbildning och excellens, säger ISU.

Sedan starten 1987 har ISU examen mer än 5200 studenter från över 110 länder.

Comments (0)

Lämna ett svar