Inför den gnistrande festivalen av ljus presenterade inflytelserika medlemmar av det amerikanska representanthuset lagstiftning som skulle göra Diwali en nationellt erkänd federal semester.

Flankerad av kollegor i kongressen, meddelade Demokraten Carolyn Maloney i New York införandet av Deepavali Day Act på tröskeln till festivalen av ljus som firas av hinduer, Sikhs, Jains och vissa buddhister över hela världen. Titta på var indisk-amerikanska samhällsaktivister som bromsade en kall morgon i början av hösten för att bevittna den historiska händelsen som hölls i Rayburn House Office building på Capitol Hill.

”Jag är väldigt stolt över att fira med dig ljusets seger över mörkret, det goda triumfen över det onda och strävan efter kunskap över okunnighet som vi gör varje dag”, berättade Maloney för samlingen. ”Det är verkligen lämpligt att Diwali i år symboliserar vår nations fortsatta resa ut ur mörkret i Covid-19 och de fruktansvärda effekter som pandemin har haft på folket i vår nation”.

Den lagstiftare som leder den mäktiga huset tillsyn och Reform kommittén noterade, ” firandet som Diwali tala till kärnan i vad vi alla önskar vår nation att vara: en ledstjärna för lycka, helande, lärande och ljus i osäkra tider. Det finns ingen bättre tid att enshrine Diwali som en federal semester än i kölvattnet av denna fruktansvärda, mörka pandemi”, bekräftade hon.

”Det är mycket lämpligt att världens största demokrati och världens äldsta demokrati är så goda vänner och allierade”, säger lagstiftaren, en stark supporter och outtröttlig förespråkare för starka Indien-amerikanska band.

I September introducerade Maloney en proposition, HR 5022, för att postumt tilldela en Kongressguldmedalj till Mahatma Gandhi som ett erkännande av hans bidrag till nationen genom att främja icke-våld.

På onsdagen berättade hon för sammankomsten på Capitol Hill, ” vi måste gå ännu längre och fortsätta ansträngningarna i kongressen för att befästa att Indiens och det indisk-amerikanska samhällets betydande kulturella bidrag ges ära och vikten och respekten så lämpligt som alla som har kommit tidigare i vår 200-åriga historia. Nu är det dags att bevilja festivalen av ljus, och i förlängningen vår indisk-amerikanska samhället, det erkännande det så rätt förtjänar genom att ha Diwali observerade”, sade hon. ”Det är ett bevis på den otroliga Kulturella vibrance, intellektuellt ledarskap, bidrag från den indisk-amerikanska samhället till USA. Det förtjänar erkännande som en federal semester”, betonade hon.

Till hands vid avtäckningen av den historiska lagen var kongressman Gregory Meeks, ordförande i den mäktiga House Foreign Affairs Committee (HFAC), om vem Maloney påpekade, ”hans ledarskap kommer att vara avgörande för att passera denna proposition”.

En kollega demokrat från New York, Meeks tackade kongressledamoten ” för hennes hårda arbete, hennes flit, hennes vision om vilka vi är som amerikaner och den mångfald som vi har i vår stora nation. Hon gör detta eftersom det är det rätta att göra, för att se till att vi firar Diwali, ljus över mörkret vilket är vad vi handlar om — historia och kultur för individer som har kommit från Indien och nu är stora invånare och medborgare i Förenta Staterna. Och vad USA är det handlar om samlarobjekt av oss alla, erkännande av oss alla, firandet som vi alla bör dela kollektivt tillsammans belysningen av ljus. Det är vad det handlar om”, sa han.

När han talade för sina kollegor på HFAC lovade Meeks, ”vi kommer att stödja detta lagförslag, förespråka och gå vidare”.

Kongressledamot Raja Krishnamoorthi noterade, ”Diwali handlar om att fira semestern,men det handlar också om att fira indianer”. Illinois lagstiftaren är bland de fyra Demokratiska medlemmar av Kongressen som spårar sina rötter till Indien, tillsammans med Ami Bera och Ro Khanna i Kalifornien, och Pramila Jayapal av Washington.

Med hänvisning till de 4 miljoner indianer, han berättade insamling, ” som min familj många av er kom till detta land med ingenting i fickorna eller mycket lite. Men på grund av din utbildning, din kultur och din arbetsmoral har du nu blivit några av de mest framgångsrika människorna i det största landet världen någonsin har känt: Förenta Staterna”. Han tillade: ”du har blivit stolthet för en av världens största civilisationer: Indien”.

”Varje år går jag med i mer än 6 miljoner amerikaner för att fira Diwali, en festival av ljus, vilket betyder ljusets seger över mörkret”, uppgav Khanna i en presskommuniké. ”Jag är stolt över att cosponsor denna proposition med representant Maloney att känna igen Diwali som en federal semester och vet hur meningsfullt detta kommer att vara för många familjer över hela landet”, sa han.

Dr. Sumita Sengupta, författare, pedagog och samhällsledare baserad i New York, uppmanade huset och Senaten ”att passera denna landmärkeslagstiftning som gör det möjligt för alla amerikaner och framtida generationer att komma för att kunna observera denna viktiga semester eftersom det betyder de demokratiska värdena av ljus och sanning som triumferar över mörker och osanning samt stärka banden mellan medborgarna, familjerna och samhällena över hela vår nation”.

Uma Sengupta, distriktsledare i stort i Queens borough of New York, berättade insamling, ”som den första indisk-amerikanska vald tjänsteman i delstaten New York, jag förstår vikten av samhällen att kunna fira festivalen av ljus fritt och genom passagen av Deepavali Day Act, alla amerikaner kommer att kunna fullt ut observera semestern utan diskriminering eller förföljelse”.

”Diwali, ljusets festival, är ett erkännande av ljuset inom oss alla”, säger Sanjeev Joshipura, verkställande direktör för Indiaspora, en ideell gemenskap av globala diaspora ledare, som har spearheading den årliga kongressens Diwali fest på Capitol Hill. ”Observerad av ett flertal trosuppfattningar inklusive Sikhs, Jains, hinduer och buddister”, Diwali, konstaterade han, ”är ett erkännande för att fullfölja det goda som finns i oss alla, och vi hoppas att det är ett budskap som kan delas universellt”.

Det är anmärkningsvärt att Maloney ledde ansträngningarna på Capitol Hill för att driva USA: s posttjänst för att utfärda ett jubileumsstämpel som hedrade Diwali. Hon belönades för sitt hårda arbete i 2016 när USPS släppte en strålande Diwali-stämpel.

”Det har blivit en av de mest framgångsrika i vår nations historia att samla in pengar till det amerikanska postkontoret”, berättade lagstiftaren samlingen på Capitol Hill. ”Nu är jag redo att lägga samma hårda arbete på att förespråka, som jag gjorde för stämpeln, att förankra Diwali bredvid jul, Memorial Day, Martin Luther King Day, Juneteenth Day, som en federal semester”, sa hon.

Comments (0)

Lämna ett svar